OVER WANDELEN en BEWEGEN

Een gezonde bezigheid

Wandelen is gezond voor je. Geregeld een lange tocht is heerlijk en gezond. Maar iedere dag een halfuurtje wandelen heeft ook grote gezondheidsvoordelen.

Regelmatig bewegen is belangrijk. Er wordt aangeraden om minstens een half uur per dag aan beweging te doen. Geen fan van zware sporten? Zelfs wandelen geeft een echte boost aan je lichaam.

a) Je verbrandt calorieën

Door een half uurtje te wandelen per dag kun je niet alleen lekker ontspannen, je verbrandt er ook nog eens calorieën mee. Bovendien bouw je spieren op en worden vetten afgebroken. Het is dus een eenvoudige manier om op je lijn te letten.

b) Je slaapt beter

Je krijgt veel zuurstof binnen, je ontspant en je zit niet naar een scherm te staren. Door een half uur te wandelen, gaat je slaapkwaliteit er aanzienlijk op vooruit. En dat is dan weer goed voor een hele hoop andere dingen.

c) Je spijsvertering verbetert

Vaak last van een opgeblazen gevoel na de maaltijd? Door na de maaltijd een half uurtje te gaan wandelen, gebeurt je spijsvertering vlotter. Wandel je iedere dag? Dan zul je na een tijdje zeker merken dat je spijsvertering veel beter is. En een betere spijsvertering betekent een plattere buik.

d) Je hart is gezonder

Goede preventie tegen hart- en vaatziekten: een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt voor een lagere bloeddruk en een daling van het cholesterolgehalte. Als je vijf dagen per week een halfuurtje per dag wandelt, vermindert je risico op een hartaanval met 40%.

e) Weg met stress

Veel werk, ruzie met je partner of een belangrijke meeting op het programma… Iedereen heeft wel eens last van stress of gepieker. Door een half uurtje een frisse neus te halen tijdens het wandelen kom je tot rust en vermindert je stress. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een half uur beweging beter werkt tegen depressieve gevoelens dan antidepressiva. Maak dus zeker tijd voor een wandelingetje.

f) Wandelen vermindert het risico op ouderdomsdiabetes.

g) Wandelen doet de hersenactiviteit toenemen, wat een rem kan zetten op dementie.

 h) Het bevordert de spijsvertering en de stoelgang, waardoor de kans op darmkanker daalt. Ook blijkt dat wie kan bewegen bij tumortherapie, daar baat bij heeft.

 i) Wandelen kan je alleen doen, maar gebeurt toch vaak in groep. Dan is het meteen ook goed voor je sociale leven.

Verbranding Calorieën

U kunt sneller en gemakkelijker gewicht afvallen door uw stofwisseling te verhogen en meer calorieën te verbranden.

De Spijsvertering

Spijsvertering of digestie betekent het verteren van voedsel (spijs) tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Het ingenomen vreemde plantaardige of dierlijke celweefsel verliest gedurende de spijsvertering zijn specifieke cellulaire karakter. De uit de vreemde weefsels vrijgekomen koolhydraten ...

Beter Slapen

Denk aan je ademhaling. Als je niet kan slapen en er spoken allerlei gedachten door je hoofd, stel je dan helemaal in op je ademhaling. Volg je ademhaling bij het in- en uitademen, en als je gedachten weer gaan spoken, ga dan weer terug naar je ademhaling. Je zal merken dat je rustiger wordt en dan is in slaap vallen niet meer zo ver weg.

Gezonder Hart

Beweging is belangrijk om het hart gezond te houden. We denken vaak hoe meer we bewegen en hoe sneller we zijn, hoe beter. Maar dat is een misverstand. Uit nieuw onderzoek van de National Institutes of Health blijkt dat een lagere intensiteit (onder je doelgroep hartslag) gezonder is dan een oefening met een hoge intensiteit uit te voeren.